Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna alternatywa dla klasycznej ryby bożonarodzeniowej, ale w razie czego tradycjonalistom też przypadnie do gustu! Wewnątrz może ukrywać się karp – król polskich stołów wigilijnych!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Składniki
Szczupaka oczyść z wnętrzności i dobrze wysusz papierowym ręcznikiem. Odstaw go na bok.
W blenderze lub robocie kuchennym zmiel migdały tak, by część z nich pozostała w większych kawałkach. Odstaw.
Przygotuj nadzienie.
W misie robota kuchennego rozdrobnij filet z białej ryby, razem z cebulą. Przełóż masę do miski.
Do rozdrobnionej ryby dodaj jajko, olej, wodę, sok z cytryny, migdały, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj ręką na jednolitą konsystencję.
Przygotowanym nadzieniem napełnij szczupaka. Zabezpiecz go wykałaczkami, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym.
Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego lub na zabezpieczoną blaszkę od pieca. Skrop ją oliwą z oliwek i obłóż plasterkami cytryny. Wstaw całość do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
Faszerowanego szczupaka wyciągnij i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie możesz go pokroić. Podawaj go na ciepło lub na zimno, w zależności od tego, czy ma stanowić obiad, czy przekąskę.