Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna alternatywa dla klasycznej ryby bożonarodzeniowej, ale w razie czego tradycjonalistom też przypadnie do gustu! Wewnątrz może ukrywać się karp – król polskich stołów wigilijnych!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3559
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1616
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3559
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1616
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1078
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Składniki
Szczupaka oczyść z wnętrzności i dobrze wysusz papierowym ręcznikiem. Odstaw go na bok.
W blenderze lub robocie kuchennym zmiel migdały tak, by część z nich pozostała w większych kawałkach. Odstaw.
Przygotuj nadzienie.
W misie robota kuchennego rozdrobnij filet z białej ryby, razem z cebulą. Przełóż masę do miski.
Do rozdrobnionej ryby dodaj jajko, olej, wodę, sok z cytryny, migdały, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj ręką na jednolitą konsystencję.
Przygotowanym nadzieniem napełnij szczupaka. Zabezpiecz go wykałaczkami, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym.
Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego lub na zabezpieczoną blaszkę od pieca. Skrop ją oliwą z oliwek i obłóż plasterkami cytryny. Wstaw całość do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
Faszerowanego szczupaka wyciągnij i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie możesz go pokroić. Podawaj go na ciepło lub na zimno, w zależności od tego, czy ma stanowić obiad, czy przekąskę.