Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna alternatywa dla klasycznej ryby bożonarodzeniowej, ale w razie czego tradycjonalistom też przypadnie do gustu! Wewnątrz może ukrywać się karp – król polskich stołów wigilijnych!
Faszerowany szczupak
Składniki
- 1 duży szczupak
Farsz:
- 450 g filetu z białej ryby: dorsza, szczupaka, karpia
- 1 mała cebula
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 100 g migdałów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do skropienia
- cytryna do obłożenia ryby
Składniki
- 1 duży szczupak
Farsz:
- 450 g filetu z białej ryby: dorsza, szczupaka, karpia
- 1 mała cebula
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 100 g migdałów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do skropienia
- cytryna do obłożenia ryby

Etapy przygotowania
Szczupaka oczyść z wnętrzności i dobrze wysusz papierowym ręcznikiem. Odstaw go na bok.
W blenderze lub robocie kuchennym zmiel migdały tak, by część z nich pozostała w większych kawałkach. Odstaw.
Przygotuj nadzienie.
W misie robota kuchennego rozdrobnij filet z białej ryby, razem z cebulą. Przełóż masę do miski.
Do rozdrobnionej ryby dodaj jajko, olej, wodę, sok z cytryny, migdały, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj ręką na jednolitą konsystencję.
Przygotowanym nadzieniem napełnij szczupaka. Zabezpiecz go wykałaczkami, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym.
Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego lub na zabezpieczoną blaszkę od pieca. Skrop ją oliwą z oliwek i obłóż plasterkami cytryny. Wstaw całość do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
Faszerowanego szczupaka wyciągnij i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie możesz go pokroić. Podawaj go na ciepło lub na zimno, w zależności od tego, czy ma stanowić obiad, czy przekąskę.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15163

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1264

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1376
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 233
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15163

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1264

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1376
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 233



Składniki
- 1 duży szczupak
- 450 g filetu z białej ryby: dorsza, szczupaka, karpia
- 1 mała cebula
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL
- 100 g migdałów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek do skropienia
- cytryna do obłożenia ryby
Szczupaka oczyść z wnętrzności i dobrze wysusz papierowym ręcznikiem. Odstaw go na bok.
W blenderze lub robocie kuchennym zmiel migdały tak, by część z nich pozostała w większych kawałkach. Odstaw.
Przygotuj nadzienie.
W misie robota kuchennego rozdrobnij filet z białej ryby, razem z cebulą. Przełóż masę do miski.
Do rozdrobnionej ryby dodaj jajko, olej, wodę, sok z cytryny, migdały, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj ręką na jednolitą konsystencję.
Przygotowanym nadzieniem napełnij szczupaka. Zabezpiecz go wykałaczkami, a następnie zwiąż sznurkiem kuchennym.
Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego lub na zabezpieczoną blaszkę od pieca. Skrop ją oliwą z oliwek i obłóż plasterkami cytryny. Wstaw całość do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut.
Faszerowanego szczupaka wyciągnij i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie możesz go pokroić. Podawaj go na ciepło lub na zimno, w zależności od tego, czy ma stanowić obiad, czy przekąskę.
Pyszotka:)
Taką rybę robiła moja prababcia, babcia a potem mama na Wigilię -prawdziwy rarytas!