Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudził Ci się już tradycyjnie smażony karp? Mamy dla ciebie niebanalny sposób na przygotowanie tej świątecznej ryby. Zobacz, jak zrobić faworki z karpia z aromatycznym sosem czosnkowym.
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1100
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 148
Smaki Grecji!
Odsłon: 34
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1100
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 148
Składniki
Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od zrobienia sosu czosnkowego. Jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i suszoną pietruszkę umieść w słoiku, dokładnie zakręć i wymieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki, by suszona natka pietruszki zdążyła zmięknąć.
Karpia oczyścić, umyć i osuszyć. A następnie podziel na prostokątne kawałki o szerokości około 4 cm . Dopraw karpia solą, pieprzem i sproszkowanym suszonym imbirem. Odstaw na 2-3 godziny, żeby ryba nabrała smaku.
Każdy kawałek karpia natnij w połowie i przepleć rybę dokładnie tak, jak przeplata się faworki z ciasta. Każdą część ryby oprósz mąką pszenną.
Rozgrzej w rondlu lub szerokim garnku o grubym dnie olej. Wkładaj faworki z karpia partiami, a gdy tylko włożone do oleju cząstki ryby wypłyną, zmniejsz moc palnika i smaż je jeszcze przez około 5 minut. Ważne, aby ryba ładnie zezłociła się ze wszystkich stron. Usmażone faworki z karpia wyjmij z oleju, odsącz papierowym ręcznikiem lub papierem śniadaniowym z nadmiaru tłuszczu i ułóż na półmisku wraz z miseczką sosu czosnkowego.