Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na fileta drobiowego faszerowanego mozzarellą i pieczonego pod warstwą pieczarek i papryki:) Danie możemy podać z kaszą, ryżem lub piure ziemniaczanym.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Filety oczyszczamy z błon, opłukujemy i osuszamy. Następnie ostrym nożem robimy kieszonkę. Mięso z wszystkich stron, również w środku nacięcia, nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. W tym czasie oczyszczamy pieczarki i kroimy w plastry. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim czosnek z cebulą dodajemy pieczarki z papryką i całość dusimy na średnim ogniu do czasu aż składniki zmiękną a woda, którą puszczą pieczarki odparuje.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pieczarki z warzywami odstawiamy do przestygnięcia. Filety wyjmujemy z lodówki i w nacięcie wkładamy pokrojoną w plastry mozzarellę.Mięso układamy w natłuszczonym /olejem lub masłem/ naczyniu żaroodpornym - najlepiej kawałek obok kawałka a nie jeden na drugim. Filety przykrywamy pieczarkami z papryką.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy 30 min. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min.