Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny filet z gęsi upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami, podany z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5646
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 86
Składniki
Pieczone ziemniaki z pieczarkami: Obrane, wymyte ziemniaki i pieczarki posypujemy wegetą i polewamy olejem, mieszamy i umieszczamy w rękawie piekarniczym. Rękaw zawiązujemy z obu stron, nakłuwamy igłą i umieszczamy go na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczone ziemniaki i pieczarki podajemy z upieczonym mięsem.
Przygotowanie filetu z gęsi: Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami filet nacieramy ze wszystkich stron przyprawą do gęsi. Natarty filet wkładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie filet dzielimy na dwie równe połówki, skórę lekko nacinamy w mniejszą kratkę i obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, tłuszcz wytopi się z fileta. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor.
Obsmażone kawałki fileta układamy w naczyniu żaroodpornym, na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia.
Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki, a między pieczarki układamy pokrojone w kawałki suszone pomidory. Wytopiony tłuszcz z patelni wlewamy na kawałki fileta.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony filet posypujemy natką pietruszki, podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Smacznego!!!