Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny filet z gęsi upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami, podany z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Składniki
Pieczone ziemniaki z pieczarkami: Obrane, wymyte ziemniaki i pieczarki posypujemy wegetą i polewamy olejem, mieszamy i umieszczamy w rękawie piekarniczym. Rękaw zawiązujemy z obu stron, nakłuwamy igłą i umieszczamy go na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczone ziemniaki i pieczarki podajemy z upieczonym mięsem.
Przygotowanie filetu z gęsi: Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami filet nacieramy ze wszystkich stron przyprawą do gęsi. Natarty filet wkładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie filet dzielimy na dwie równe połówki, skórę lekko nacinamy w mniejszą kratkę i obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, tłuszcz wytopi się z fileta. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor.
Obsmażone kawałki fileta układamy w naczyniu żaroodpornym, na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia.
Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki, a między pieczarki układamy pokrojone w kawałki suszone pomidory. Wytopiony tłuszcz z patelni wlewamy na kawałki fileta.
Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.
Upieczony filet posypujemy natką pietruszki, podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Smacznego!!!