Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze.
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 12
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 12
Składniki
Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski. Zalewamy sosem sojowym , posypujemy ziołami, papryką. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: