Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka o otoczce słodko - kwaśnej

Filet z kurczaka o otoczce słodko - kwaśnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 507

Dodano:

Odsłon: 306

Delikatne mięso z kurczaka przełamane podwójnym smakiem ,doskonale smakuje,jest wyśmienitym daniem obiadowym.

Składniki

  • Podwójny filet z kurczaka
  • Marynata w płynie
  • Szpinak mrożony 4 kulki
  • Pieczarki 15 dag
  • Cebula 1 szt
  • Żurawina do mięs 15 dag
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jabłko 1 szt
  • Ser mozzarella 15 dag
  • Sól ,pieprz czarny mielony,cynamon,gałka muszkatołowa
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet pokroić w plastry,zamarynować w marynacie w płynie ,jeżeli nie mamy to przygotować własną 2 łyżki keczupu ,2 łyżki oliwy ,przyprawa gyros.Marynować 2 godz.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę.Pieczarki obrać ,pokroić.Cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać trochę oleju dodać czosnek ,smażyć chwilę ,dodać szpinak doprawić solą gałką muszkatołową chwilę smażyć ,odstawić.

  3. Na patelni rozgrzać trochę oleju dodać cebulę ,pieczarki smażyć 2 min doprawić solą ,pieprzem odstawić.

  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz wyjąć plastry fileta z zalewy i obsmażyć przez chwilę z obu stron.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obsmażone plastry ,na nich rozłożyć szpinak.

  6. Na szpinaku ułożyć pieczarki..

  7. Na pieczarkach żurawinę.jabłko pokroić w plastry i ułożyć na żurawinie ,posypać szczyptą cynamonu.

  8. Wstawić do piekarnika ,piec 15 min .wyjąć i posypać utartym na grubszych oczkach serem mozzarellą.

  9. Piec do zrumienienia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń