Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora

Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2382

Dodano:

Odsłon: 440

Pomysł na to danie zrodził się przypadkiem. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce, ponieważ szybko można z niego coś wyczarować. Nie wiedząc co przygotować na obiad, trochę pokombinowałam ze składnikami i wyszło genialne, szybkie, smakowite i efektowne danie :)

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 szt.
  • Filet z kurczaka - 1 szt.
  • Pesto - 2 łyżeczki
  • Pieczarki - 4 szt.
  • Cebula biała - 1/2
  • Cebula czerwona - 1/2
  • Mozzarella - 1 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Jajko - 1 szt. (do posmarowania)
  • Surówka z pora:
  • Por - 1 szt.
  • Śmietana - kilka łyżek
  • Sól - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filet z kurczaka w cieście francuskim z surówką z pora

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka kroimy na 4 kawałki, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy.
    Pieczarki trzemy na grubej tarce, cebule kroimy na grubszą kostkę – podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Smarujemy pesto (przepis na domowe pesto - http://natalerzuagnes.pl/przepis/pesto-bazyliowe/), nakładamy podsmażonego fileta z kurczaka, na to pieczarki z cebulą, a na górę startą mozzarellę. Składamy w kwadrat, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nacinamy w „X” , a brzegi wywijamy na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z surówką z pora.

  2. Surówka z pora

    Pora tniemy na półplasterki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń