Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-07-2024
To danie to harmonijne połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych przypraw, które tworzą razem smakowitą kompozycję. Marynowane mięso nabiera głębokiego smaku dzięki sosowi sojowemu, a warzywa, takie jak marchew, papryka, por i kapusta pekińska, dodają daniu świeżości i chrupkości. Grzyby mun wprowadzają unikalny smak i teksturę, a przyprawy takie jak imbir, kumin, słodka i ostra papryka oraz miód dodają wyrazistości i delikatnej słodyczy. Sos zagęszczony skrobią sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej apetyczne i sycące. Podane z ryżem, to danie stanowi pełnowartościowy, smakowity posiłek, który z pewnością zachwyci miłośników kuchni azjatyckiej. Smacznego!
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2891
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 248
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 116
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2891
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 248
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 116
Składniki
1. Marynowanie mięsa: • Mięso oczyszczam z błonek i kroję w paski. Posypuję solą, polewam sosem sojowym, dokładnie mieszam i odstawiam do marynaty na około jedną godzinę. Po tym czasie smażę mięso na mocno rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
2. Przygotowanie grzybów i ryżu: • Grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam do namoczenia. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był miękki i puszysty. 3. Przygotowanie warzyw: • Czosnek drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju, aż zacznie się rumienić. • Marchew obieram i kroję w słupki, dodaję do czosnku. • Namoczone grzyby mun odcedzam i kroję w paski, dodaję do czosnku na patelni. • Paprykę oczyszczam z nasion i kroję w paski. Papryczkę chili drobno siekam. Por kroję w kostkę, a kapustę pekińską w paski. • Wszystkie warzywa, włącznie z kiełkami fasoli mung, dodaję do patelni z marchwią i grzybami. Smażę całość przez około 10 minut, podlewając odrobiną wody, aby warzywa zmiękły.
4. Przyprawianie: • Do warzyw dodaję przyprawy: imbir, kumin, słodką paprykę, sól, ostrą paprykę, sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję przez 5 minut, aż smaki się połączą. • Sos zagęszczam skrobią kukurydzianą rozrobioną w małej ilości wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
5. Łączenie składników: • Mięso łączę z warzywami i sosem na patelni, całość chwilę gotuję, aby smaki się przegryzły.
6. Podanie: • Gotowe danie podaję z ugotowanym ryżem. 7. Smacznego!