Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe danie. To ciepło pobudziło nas do skosztowania czegoś lekkiego, zarazem sytego. Fakt, truskawki jeszcze nie takie, ale chociaż namiastka się zamarzyła, więc dodaliśmy razem z buraczkami, gdzie idealnie ze sobą zagrały. No i ten dressing, słodko-kwaśny z kuleczkami gorczycy. Petarda! Arek Gie
Filety z kaczki na zielonej łączce
Składniki
- 2 filety z kaczki
- 100 g rukoli
- 250 g świeżych truskawek
- 200 g ugotowanych buraczków
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz
Składniki
- 2 filety z kaczki
- 100 g rukoli
- 250 g świeżych truskawek
- 200 g ugotowanych buraczków
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Filety oczyszczamy, skórę nacinamy, oprószamy solą. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Najpierw wytapiamy tłuszcz ze skóry, później obracamy smażąc od strony mięsa. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraczki i truskawki. Kładziemy mięso. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą i octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 214

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 214

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850



Składniki
- 2 filety z kaczki
- 100 g rukoli
- 250 g świeżych truskawek
- 200 g ugotowanych buraczków
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz
Filety oczyszczamy, skórę nacinamy, oprószamy solą. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Najpierw wytapiamy tłuszcz ze skóry, później obracamy smażąc od strony mięsa. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraczki i truskawki. Kładziemy mięso. Oliwę mieszamy z miodem, musztardą i octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Pyszotka:)