Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka po hiszpańsku

Filety z kurczaka po hiszpańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10162

Dodano:

Odsłon: 7637

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu, pełen słonecznych pomidorów obiad. Polecam :-)

Składniki

  • filety z kurczaka 2 (ok. 40-50 dag)
  • mąka 1 łyzka
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • cebula 1
  • szynka ulubiona kilka plastrów
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona 1/2
  • pomidory w puszce 40 dag
  • sól, pieprz, suszona bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety kurczaka przyprawić z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące wymieszanej razem z papryka w proszku i granulowanym czosnkiem. Obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć na talerz, odstawić.
    Cebulę pokroić w piórka, szynkę w paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Paprykę pokroić w średnią kostkę.
    Na patelni zeszklić cebulę. Dodać szynkę, paprykę i czosnek. Smażyć kilka minut, uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
    Do sosu pomidorowego dodać obsmażone wcześniej filety z kurczaka i bazylię, całość gotować jeszcze kilka minut, aż sos się zagęści. Podawac z ryżem, makaronem lub frytkami. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń