Do góry

Dania główne Przepis na:

Filipiński kurczak Adobo z ryżem i warzywami

Filipiński kurczak Adobo z ryżem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 3692

Kurczak Adobo jest jednym z najbardziej znanych na świecie filipińskich dań. Co ciekawe, nie potrzeba żadnych nietypowych składników, wszystko albo już macie w domu, albo prawdopodobnie będzie dostępne w najbliższym sklepie. Skoro wyjazd na dalekie i egzotyczne wakacje jest raczej utrudniony, to można chociaż spróbować trochę egzotycznych smaków w domu. Podane składniki starczają na dwie spore porcje obiadowe.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 120 g ryżu basmati
  • 1 marchewka
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • 4 suszone liście laurowe
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie może być ocet winny)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 1 cebulka dymka
  • 1 papryczka chilli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filipiński kurczak Adobo z ryżem i warzywami

Przygotowanie

  1. Rozgrzać sporą patelnię (taką z pokrywką), wlać trochę oleju, smażyć kurczaka aż się trochę przybrązowi z obu stron.

  2. Kurczaka wyciągnąć na talerz i odstawić na chwilę. Cebulę pokroić w plasterki, wrzucić do patelni po kurczaku i smażyć aż zmięknie. Włożyć kurczaka z powrotem do patelni, dodać liście laurowe, posiekany czosnek, sos sojowy, sporo pieprzu i kilka łyżek wody.

  3. Patelnię przykryć i gotować na średnim ogniu około 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ocet jabłkowy oraz starty imbir, gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie ugotowany (około 5 min). Po tym czasie kurczaka wyciągnąć na deskę i poszarpać na włókna przy pomoy dwóch widelców, przełożyć z powrotem do patelni i wymieszać z sosem.

  4. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę (pokrojoną na 2-3 części), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, posiekać dymkę i papryczkę chilli. Ugotowany ryż wymieszać z marchewką i fasolką. Na ryż nakładać kurczaka z sosem, posypać dymką i chilli. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 15 lipca Świetne.Ciekawe, tamtej kuchni prawie nie znam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 lipca Wyglada bardzo apetycznie, a ta kuchnia jest mi malo znana.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń