Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Adobo jest jednym z najbardziej znanych na świecie filipińskich dań. Co ciekawe, nie potrzeba żadnych nietypowych składników, wszystko albo już macie w domu, albo prawdopodobnie będzie dostępne w najbliższym sklepie. Skoro wyjazd na dalekie i egzotyczne wakacje jest raczej utrudniony, to można chociaż spróbować trochę egzotycznych smaków w domu. Podane składniki starczają na dwie spore porcje obiadowe.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Rozgrzać sporą patelnię (taką z pokrywką), wlać trochę oleju, smażyć kurczaka aż się trochę przybrązowi z obu stron.
Kurczaka wyciągnąć na talerz i odstawić na chwilę. Cebulę pokroić w plasterki, wrzucić do patelni po kurczaku i smażyć aż zmięknie. Włożyć kurczaka z powrotem do patelni, dodać liście laurowe, posiekany czosnek, sos sojowy, sporo pieprzu i kilka łyżek wody.
Patelnię przykryć i gotować na średnim ogniu około 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać ocet jabłkowy oraz starty imbir, gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie ugotowany (około 5 min). Po tym czasie kurczaka wyciągnąć na deskę i poszarpać na włókna przy pomoy dwóch widelców, przełożyć z powrotem do patelni i wymieszać z sosem.
W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę (pokrojoną na 2-3 części), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, posiekać dymkę i papryczkę chilli. Ugotowany ryż wymieszać z marchewką i fasolką. Na ryż nakładać kurczaka z sosem, posypać dymką i chilli. Smacznego!