Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście i frytek, danie z dogrywki w "MasterChef Polska"
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6376
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29701
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 6376
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29701
Składniki
Filety osuszyć i pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Z jajka, piwa i mąki wymieszać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Filety posypać mąką, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Obrać ziemniaki, pokroić w słupki, włożyć do miski z zimną wodą. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej. Frytki osuszyć papierowym ręcznikiem i smażyć porcjami w rozgrzanym oleju aby były złote i chrupiące. Odsączyć i posolić. Podawać z ćwiartką cytryny do skropienia ryby. Ja podałam z sosem z kiszonych ogórków, świetnie pasuje do ryby i jako dip do frytek.