Pyszne, proste w przygotowaniu bardzo zdrowe klopsiki.
Fit Klopsiki z indyka w marchewkowym sosie curry
Składniki
- 420 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek wody
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sos:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki wody
Składniki
- 420 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek wody
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sos:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki wody

Potrzebne przybory kuchenne
Patelnia lub rondel z głębokim dnem
Etapy przygotowania
Do bułki tartej dodaję 5 łyżek wody. Do miski przekładam mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz bułkę tartą namoczoną w wodzie oraz sól i pieprz. Całość dokładnie uganiatam ręką na gładką masę (rękę warto namoczyć, żeby masa się nie kleiła) i formuję pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Klopsiki obtaczam w mące pełnoziarnistej i przekładam na talerz.
Na patelni lub rondlu z głębokim dnem rozgrzewam 3 łyżki oliwy z oliwek i smażę na rozgrzanej patelni klopsiki około 4 minut z obu stron.
Następnie dodaję 1 szklankę wrzątku oraz 2 starte na grubych oczkach marchewki i danie duszę około 10 minut. Klopsiki przekładam na talerz i podaję z ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!
W misce mieszam 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej z 3 łyżkami wody. Dodaję do dania wraz z 1 łyżeczką curry. Mieszam i duszę jeszcze około 3 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4861

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 418
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4861

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 418



Składniki
- 420 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek wody
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sos:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki wody
Do bułki tartej dodaję 5 łyżek wody. Do miski przekładam mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz bułkę tartą namoczoną w wodzie oraz sól i pieprz. Całość dokładnie uganiatam ręką na gładką masę (rękę warto namoczyć, żeby masa się nie kleiła) i formuję pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Klopsiki obtaczam w mące pełnoziarnistej i przekładam na talerz.
Na patelni lub rondlu z głębokim dnem rozgrzewam 3 łyżki oliwy z oliwek i smażę na rozgrzanej patelni klopsiki około 4 minut z obu stron.
Następnie dodaję 1 szklankę wrzątku oraz 2 starte na grubych oczkach marchewki i danie duszę około 10 minut. Klopsiki przekładam na talerz i podaję z ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!
W misce mieszam 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej z 3 łyżkami wody. Dodaję do dania wraz z 1 łyżeczką curry. Mieszam i duszę jeszcze około 3 minut.
Bardzo smaczny zestaw składników. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-pulpety-tandoori,1959382,bobby.html
Bosko wyglądają :)