Do góry

Dania główne Przepis na:

Fit pizza z kalafiora

Fit pizza z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 148

Pyszna pizza z.... kalafiora!!! Pizza do pokrojenia na około 6,8 kawałków.

Składniki

  • Spód:
  • 1 spory kalafior
  • 50 gram startego sera
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • opcionalnie 1 łyżka mąki
  • Sos pomidorowy:
  • 150 gram pomidorów z puszki lub 1 mały pokrojony pomidor bez skórki
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano
  • + ulubione dodatki na wierzch pizzy:)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fit pizza z kalafiora

Przygotowanie

  1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj.
    Ugotowane kalafiora blendujemy na gładką pulpę.
    Zmiksowanego kalafiora wykładamy do ścierki bawełnianiej lub tetry i dociskamy ręką wyciskając nadmiar wody.

  2. Odciśniętego kalafiora mieszamy z jajkiem,serem,solą,pieprzem i opcjonalnie łyżką mąki.

    Sos:
    Olej lub oliwę rozgrzewamy na patelni.
    Na rozgrzany olej/oliwę dodaj pomidory,czosnek i przyprawy.
    Wszystko razem trzymaj na średnim ogniu i mieszaj przez około 10 minut do uzyskania dobrej konsystencji.

  3. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni z termoobiegiem.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy/oleju. Na gotową blaszkę nakładamy ciasto.
    Z ciasta formujemy okrągły lub kwadratowy blat.
    W nagrzanym piekarniku podpiekamy spód około 8-12 minut (do lekkiego zarumienienia).

    Sos:
    Olej lub oliwę rozgrzewamy na patelni.
    Na rozgrzany olej/oliwę dodaj pomidory,czosnek i przyprawy.
    Wszystko razem trzymaj na średnim ogniu i mieszaj przez około 10 minut do uzyskania dobrej konsystencji.

  4. Podpieczony spód smarujemy sosem i wykładamy ulubionymi dodatkami. Całość pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około dziesięć minut.
    Po upieczeniu pizza jest już gotowa:)
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń