Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mega zdrowa i pełnowartościowa zapiekanka. Pełnoziarnisty makaron, soczysty indyk, delikatna mozarella i słony ser feta tworzą niepowtarzalną, zdrową, a przy tym przepyszną całość. Śmiało można zjeść dwie porcje - o ile ktoś da radę, bo oprócz tego, że pyszna, to zapiekanka jest niesamowicie sycąca :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 492
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Mięso z kurczaka lub indyka kroimy w kostkę. Zasypujemy solą, pieprze, papryką słodką i wędzoną, pieprzem cayenne oraz 1 łyżeczką tymianku. Dodajemy olej chili lub rzepakowy i starannie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowany odcedzamy i przekładamy do sporej miski. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na niedużej ilości masła klarowanego. Przekładamy do miski z makaronem i mieszamy. Nie wylewamy z patelni pozostałego tłuszczu.
Pieczarki kroimy na mniejsze części (u mnie to półplasterki) i ze szczyptą soli podsmażamy na pozostałym po cebuli tłuszczu. Jeśli trzeba, dodajemy trochę masła klarowanego. Kiedy pieczarki są już podsmażone, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Dosypujemy pozostałą łyżeczkę tymianku i smażymy razem przez dwie minutki, żeby smaki ładnie się połączyły. Przekładamy do miski z makaronem.
Na koniec smażymy mięsko. Usmażone, przekładamy do miski z makaronem i kurczakiem. Starannie mieszamy. Dodajemy startą na tarce mozarellę.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym tymiankiem. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i dopiekamy zapiekankę jeszcze około 15 minut, aż ładnie się zrumieni. Smacznego!!!!