Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodzielny obiad. Zupa jest pyszna ze świeżym chlebem, z dużą ilością majeranku i czosnku. Całość jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i dość gęsta.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34039
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 466
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1926
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 29
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10249
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34039
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 466
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1926
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 29
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10249
Składniki
Flaki bardzo dokładnie umyj i pokrój w cienkie paski o długości ok. 2-3 cm. Umieść je w garnku, w lekko osolonej wodzie i gotuj bez przykrycia przez ok. 20 minut. Następnie odcedź je, lekko przestudź i oczyść z błonek oraz nadmiaru tłuszczu. Powtarzaj obgotowywanie flaków 3-4 razy przez 20 minut każde, aż do miękkości i utraty nieprzyjemnego zapachu. Po każdym gotowaniu dobrze je przepłucz!
Obierz cebule i drobno posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec i smaż ją do zrumienienia, często mieszając.
Dodaj mąkę i zrób aromatyczną zasmażkę. Dopraw papryką i kontynuuj smażenie przez 30 sekund. Zdejmij z ognia.
Wlewaj po 1/3 bulionu, mieszając całość trzepaczką, by nie powstały grudki.
Postaw garnek ponownie na ogniu. Dodaj flaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę przez ok. 10 minut, a następnie wsyp soczewicę.
Kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dodaj majeranek. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
Flaczki z soczewicą podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Przechowuj w lodówce. Podgrzewaj na ogniu, w razie potrzeby dolewając odrobiny wody, jeśli zupa staje się za gęsta z upływem czasu.