Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre flaki to duży sukces . Zapraszam na przepis , są pyszne i aromatyczne.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19192
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232069
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19192
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232069
Składniki
W Dużym około 5 litrowym garnku gotujemy wywar z udek kurczaka . Podczas gotowania usuwamy szumy zbierające się na powierzchni wody . Kiedy już wszystko jest oczyszczone i nic się nie zbiera Dodajemy kostkę rosołową , ziele angielskie pieprz ziarnisty , liście laurowe , obraną marchew - jedną małą marchew zostawiamy na później .Dodajemy również pietruszkę korzeń obrany oraz plaster selera . Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż do miękkości udek . W osobnym garnku gotujemy flaki . Ja obgotowuję je 3 razy. Pierwszy raz w czystej osolonej lekko wodzie , od czasu zagotowania około 10 minut . Nastepnie odlewam je na sitko , płuczę , nalewam czystą wodę , dodaję około 2 łyżek octu i od czasu zagotowania gotuję znów około 10 minut . Ponawiam proces.Odlewam , płuczę , nalewam czystą wodę i znów gotuję około 10 minut . Po tym czasie flaki odlewam na sitko. Pieczarki obieram i kroję w małe plasterki .Wkłądam do miseczki i czekają na swoja kolej . Kiedy udka są miękkie , wyjmuję je , obieram i kroję w paseczki i wrzucam spowrotem do wywaru . Dodaję również przygotowane flaki oraz pieczarki . Gotuję na małym ogniu około 30 minut . Następnie dodaję suszoną natkę pietruszki , majeranek oraz rozrobioną w zimnej wodzie zupę cebulową lub ogonową .Zupęrozrabiam w około 3/4 szklanki zimnej wody oraz łyżkę przyprawy do flaków. Dodaję do wywaru. Koncentrat pomidorowy rozrabiam w szklance z użyciem gorącego wywaru i wlewam do garnka . Całość gotuję do miękkości flaków .
Na koniec zaprawiam mąką rozrobioną w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszam i jeśli trzeba doprawiam solą i pieprzem mielnym. Trzeba to robić ostrożnie i wcześniej posmakować zupę ,, gdyż przyprawy , które dodaliśmy wcześniej również zawierają sól i dodają pierności. Prawda , że to proste ? Polecam każdemu .