Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaki

Flaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 162

Dobre flaki to duży sukces . Zapraszam na przepis , są pyszne i aromatyczne.

Składniki

  • * Około 1 kg flaków wołowych gotowanych * 300- 350 g pieczarek
  • * 3 udka z kurczaka * 3 marchewki * 1 pietruszka - korzeń
  • * Duży plaster selera * Pół dużej cebuli
  • * 6 ziaren pieprzu * 4 ziarna ziela angielskiego * 3 liście laurowe
  • * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 łyżka mąki pszennej
  • * Zupa ogonowa lub cebulowa * 1 kostka rosołowa drobiowa
  • * 1 łyżka pietruszki suszonej * 1 łyżka suszonego majeranku
  • * Sól , pieprz * 2 łyżki octu
  • * Przyprawa do flaków - 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Flaki

Przygotowanie

  1. W Dużym około 5 litrowym garnku gotujemy wywar z udek kurczaka . Podczas gotowania usuwamy szumy zbierające się na powierzchni wody . Kiedy już wszystko jest oczyszczone i nic się nie zbiera Dodajemy kostkę rosołową , ziele angielskie pieprz ziarnisty , liście laurowe , obraną marchew - jedną małą marchew zostawiamy na później .Dodajemy również pietruszkę korzeń obrany oraz plaster selera . Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż do miękkości udek . W osobnym garnku gotujemy flaki . Ja obgotowuję je 3 razy. Pierwszy raz w czystej osolonej lekko wodzie , od czasu zagotowania około 10 minut . Nastepnie odlewam je na sitko , płuczę , nalewam czystą wodę , dodaję około 2 łyżek octu i od czasu zagotowania gotuję znów około 10 minut . Ponawiam proces.Odlewam , płuczę , nalewam czystą wodę i znów gotuję około 10 minut . Po tym czasie flaki odlewam na sitko. Pieczarki obieram i kroję w małe plasterki .Wkłądam do miseczki i czekają na swoja kolej . Kiedy udka są miękkie , wyjmuję je , obieram i kroję w paseczki i wrzucam spowrotem do wywaru . Dodaję również przygotowane flaki oraz pieczarki . Gotuję na małym ogniu około 30 minut . Następnie dodaję suszoną natkę pietruszki , majeranek oraz rozrobioną w zimnej wodzie zupę cebulową lub ogonową .Zupęrozrabiam w około 3/4 szklanki zimnej wody oraz łyżkę przyprawy do flaków. Dodaję do wywaru. Koncentrat pomidorowy rozrabiam w szklance z użyciem gorącego wywaru i wlewam do garnka . Całość gotuję do miękkości flaków .

  2. Na koniec zaprawiam mąką rozrobioną w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszam i jeśli trzeba doprawiam solą i pieprzem mielnym. Trzeba to robić ostrożnie i wcześniej posmakować zupę ,, gdyż przyprawy , które dodaliśmy wcześniej również zawierają sól i dodają pierności. Prawda , że to proste ? Polecam każdemu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń