Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mianem forszmaku określa się kilka potraw z Lubelszczyzny. Jedną z nich jest rodzaj gulaszu z kilku rodzajów mięs z dodatkiem ogórków kiszonych i pomidorów. Dziś proponuję forszmak z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry a następnie w paski. Obsmażamy na oleju a następnie przekładamy do większego garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, dokładamy do garnka. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki, oprószamy mąką, następnie również podsmażamy. Wkładamy do garnka.
Zawartość garnka zalewamy 500 ml wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, słodką paprykę. Dusimy ok. 1,5 godziny.
Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem w miarę potrzeby. Dodajemy śmietanę. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i ewentualnie z surówką.