Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuska tarta porzeczkowa"
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4961
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13856
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3246
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1062
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4961
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13856
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3246
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1062
Składniki
Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Potem przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep ją plackiem. Spód tarty gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok. 20 minut.
W tym czasie porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie. Posyp porzeczkami. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem tartę posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą.Źródło: Tina