Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuska tarta porzeczkowa"
Polecam.
Odsłon: 119
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 861
Polecam.
Odsłon: 119
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 861
Składniki
Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Potem przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż pergaminem. Wylep ją plackiem. Spód tarty gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok. 20 minut.
W tym czasie porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Rozsmaruj ją na przygotowanym spodzie. Posyp porzeczkami. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem tartę posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą.Źródło: Tina