Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Składniki
W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i sól, dodaj jaja.
Zacznij delikatnie łączyć jaja z mąką, od środka, przy pomocy ubijaczki, tworząc jakby dziurę w mące.
Dodaj wodę ciągle mieszając, przy pomocy ubijaczki.
Dodaj piwo lub cydr (dzięki temu ciasto będzie fermentować), delikatnie wymieszaj.
Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw ciasto na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Olej lub roztopione masło dodaj tuż przed pieczeniem naleśników. Delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni przy użyciu masła. Zamieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem.
Czas pieczenia to około 1 minuty z jednej strony i 20 sekund po obróceniu. Naleśniki muszą być dość sprężyste.
Naleśniki te podaje się na słono, np. z jajkiem sadzonym, duszonymi grzybami, serem, szynką.