Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 424
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 124
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 59
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 29
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 62
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 424
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 124
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 59
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 29
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 62
Składniki
W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i sól, dodaj jaja.
Zacznij delikatnie łączyć jaja z mąką, od środka, przy pomocy ubijaczki, tworząc jakby dziurę w mące.
Dodaj wodę ciągle mieszając, przy pomocy ubijaczki.
Dodaj piwo lub cydr (dzięki temu ciasto będzie fermentować), delikatnie wymieszaj.
Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw ciasto na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Olej lub roztopione masło dodaj tuż przed pieczeniem naleśników. Delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni przy użyciu masła. Zamieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem.
Czas pieczenia to około 1 minuty z jednej strony i 20 sekund po obróceniu. Naleśniki muszą być dość sprężyste.
Naleśniki te podaje się na słono, np. z jajkiem sadzonym, duszonymi grzybami, serem, szynką.