Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuskie naleśniki z mąki gryczanej - Galette bretonne

Francuskie naleśniki z mąki gryczanej - Galette bretonne

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 805

Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.

Składniki

  • 500 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr zimnej wody (najlepiej mineralnej niegazowanej)
  • 250 ml piwa bądź cydru
  • 3 łyżki oleju lub stopionego masła
  • Do smażenia: masło
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuskie naleśniki z mąki gryczanej - Galette bretonne

Przygotowanie

  1. W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i sól, dodaj jaja.

  2. Zacznij delikatnie łączyć jaja z mąką, od środka, przy pomocy ubijaczki, tworząc jakby dziurę w mące.

  3. Dodaj wodę ciągle mieszając, przy pomocy ubijaczki.

  4. Dodaj piwo lub cydr (dzięki temu ciasto będzie fermentować), delikatnie wymieszaj.

  5. Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw ciasto na 4 godziny w temperaturze pokojowej.

  6. Olej lub roztopione masło dodaj tuż przed pieczeniem naleśników. Delikatnie wymieszaj.

  7. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni przy użyciu masła. Zamieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem.

  8. Czas pieczenia to około 1 minuty z jednej strony i 20 sekund po obróceniu. Naleśniki muszą być dość sprężyste.

  9. Naleśniki te podaje się na słono, np. z jajkiem sadzonym, duszonymi grzybami, serem, szynką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń