Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, regnionu na północym zachodzie Francji.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 953
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 272
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2906
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 953
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1102
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 272
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2838
Składniki
W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i sól, dodaj jaja.
Zacznij delikatnie łączyć jaja z mąką, od środka, przy pomocy ubijaczki, tworząc jakby dziurę w mące.
Dodaj wodę ciągle mieszając, przy pomocy ubijaczki.
Dodaj piwo lub cydr (dzięki temu ciasto będzie fermentować), delikatnie wymieszaj.
Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw ciasto na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Olej lub roztopione masło dodaj tuż przed pieczeniem naleśników. Delikatnie wymieszaj.
Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni przy użyciu masła. Zamieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem.
Czas pieczenia to około 1 minuty z jednej strony i 20 sekund po obróceniu. Naleśniki muszą być dość sprężyste.
Naleśniki te podaje się na słono, np. z jajkiem sadzonym, duszonymi grzybami, serem, szynką.