Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie pulpeciki z warzywami to delikatne, mięsne danie ze słodkawym sosem na bazie marchewki i białego wina.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2596
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5333
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 220
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2596
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5333
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 220
Składniki
W dużej misce połącz mielone mięso, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Wyrabiaj masę ręką przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą i masa będzie zwarta. Nie wyrabiaj zbyt długo, by pulpeciki nie były twarde.
Zwilż dłonie i formuj małe pulpeciki o średnicy około 3 cm.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i łyżkę masła na średnim ogniu.
Obsmaż pulpeciki partiami, aż będą złocistobrązowe z każdej strony. Wyjmij je i odłóż na talerz.
Do tej samej patelni, dodaj pozostałą 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę przez około 5 minut. Dołóż pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekany czosnek. Smaż razem przez 5−7 minut, aż warzywo lekko zmięknie.
Posyp warzywa mąką i mieszaj przez minutę. Następnie wlej białe wino i zeskrob drewnianą łyżką wszystkie przywarte składniki z dna naczynia. Gotuj całość przez 2 minuty, aż wino odparuje.
Wlej bulion, dodaj liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj.
Włóż obsmażone pulpeciki z powrotem do sosu z marchewką.
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś danie na małym ogniu przez 20−30 minut, aż pulpeciki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Francuskie pulpeciki z warzywami podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.