Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie dla całej rodziny lub lekki lunch. Puszysta masa jajeczna łączy w sobie soczystego kurczaka, delikatną cukinię, aromatyczną cebulkę dymkę, ziemniaczane purée i chrupiące brokuły. Danie jest wzbogacone o świeże zioła – koperek i natkę pietruszki. Pokochasz tę frittatę za jej złocistość i chrupkość na zewnątrz i miękki środek. Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, dorzuć do niej drobno pokrojone pieczarki, paprykę lub szpinak.
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 345
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 363
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 311
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 141
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 345
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 363
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 311
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 141
Składniki
Pierś z kurczaka, umyj, wytnij błonki i ewentualne pozostałości kości, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Wedle upodobań możesz dodać także suszony czosnek, oregano, tymianek czy słodką paprykę w proszku. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę tłuszczu i połóż na nim mały arkusz papieru do pieczenia lub pergamin, także posmarowany olejem.
Ułóż pierś z kurczaka i smaż pod przykryciem kilka minut, po czym przekręć na drugą stronę, aby pierś nie była surowa w środku i ładnie się zrumieniła na zewnątrz. Odłóż mięso do ostygnięcia, po czym pokrój je w drobną kostkę lub porozrywaj widelcem na wiórki. Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć na 1 minutę do wrzątku. Następnie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Ziemniaki upiecz do miękkości lub klasycznie ugotuj w osolonej wodzie i rozgnieć tłuczkiem na purée. Wszystkie przygotowywane składniki możesz przyszykować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, szczególnie jeśli zamierzasz usmażyć frittatę na śniadanie.
Cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej, zasyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju lub maśle. Wrzuć do tego posiekany brokuł i odciśniętą z soku cukinię. Chwilę przesmażaj, aby całość zaczęła ładnie pachnieć. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić 1 ząbek posiekanego czosnku i ulubione, suszone zioła.
W dużej misce ubij jajka, dosyp posiekany szczypiorek z dymki oraz koperek i natkę i pietruszki, a na koniec dodaj purée ziemniaczane oraz drobno starty parmezan i wymieszaj łyżką. Do miski dodaj posiekanego kurczaka oraz podsmażone warzywa, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym ostatecznie wymieszaj. Wyłóż masę na mocno rozgrzaną patelnię lub wysmarowaną masłem ceramiczną foremkę i wyrównaj powierzchnię. Smaż lub piecz frittatę pod przykryciem ok. 20-25 minut – jeśli ją smażysz, przewróć ją na pokrywce i smaż na drugiej stronie, aż stanie się rumiana.
Frittatę z kurczakiem i warzywami podawaj na gorąco. Najlepiej w towarzystwie sałaty z pomidorkami i zielonymi warzywami lub ulubionymi piklami.