Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata to włoska potrawa na bazie jaj, przypominająca omlet lub quiche bez skórki lub jajecznicę, wzbogacona dodatkowymi składnikami, takimi jak sery czy warzywa. Słowo frittata pochodzi z języka włoskiego i można go z grubsza przetłumaczyć jako „smażony”.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Na duzej patelni żaroodpornej rozgrzej oliwe z oliwek i dodaj cebulę i czosnek
Smaz przez około 2 minuty, aż sie zarumieni ,nastepnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek i cukinię
doprawiamy solą, pieprzem i oregano, smażymy okolo 5 minut na mniejszym ogniu mieszajac co chwile.
Jajka roztrzepujemy w misce
Wlewamy jajka do warzyw , na patelnię,mieszamy tak aby jajka polaczyly sie z warzywami
Wstawiamy patelnie do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Temperatura w piekarniku 190`C, zwykle potrzeba około 8-10 minut.
Gotowa frittate podajemy na cieplo ,kroimy i podajemy z sałatką