Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata to włoska potrawa na bazie jaj, przypominająca omlet lub quiche bez skórki lub jajecznicę, wzbogacona dodatkowymi składnikami, takimi jak sery czy warzywa. Słowo frittata pochodzi z języka włoskiego i można go z grubsza przetłumaczyć jako „smażony”.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1299
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1299
Składniki
Na duzej patelni żaroodpornej rozgrzej oliwe z oliwek i dodaj cebulę i czosnek
Smaz przez około 2 minuty, aż sie zarumieni ,nastepnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek i cukinię
doprawiamy solą, pieprzem i oregano, smażymy okolo 5 minut na mniejszym ogniu mieszajac co chwile.
Jajka roztrzepujemy w misce
Wlewamy jajka do warzyw , na patelnię,mieszamy tak aby jajka polaczyly sie z warzywami
Wstawiamy patelnie do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Temperatura w piekarniku 190`C, zwykle potrzeba około 8-10 minut.
Gotowa frittate podajemy na cieplo ,kroimy i podajemy z sałatką