Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykadelki po węgiersku.

Frykadelki po węgiersku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4960

Dodano:

Odsłon: 7585

Kotleciki mięsne z pikantnym sosie węgierskim z dodatkiem warzyw.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag pieczarek
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 Cebule
  • Majeranek
  • Jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 papryki kolorowe
  • 5 ogórków konserwowych
  • •Koncentrat pomidorowy
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • chili
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso przekładamy do miski

  2. 2. Jedną cebulę obieramy, drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

  3. 3. Doprawiamy pieprzem, solą .

  4. 4. Wbijamy jajko.

  5. 5. Dodajemy majeranek.

  6. 6. Wsypujemy bułkę tartą.

  7. 7. Wyrabiamy mięso.

  8. Drugą cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  9. 9. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

  10. 10. Doprawiamy pieprzem oraz sola.

  11. 11. Z papryk usuwamy nasiona i drobno kroimy.

  12. 12. Papryki dodajemy do grzybów.

  13. 13. Ogórki również kroimy i dodajemy do pieczarek.

  14. 14. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy chili.

  15. 15. Ser kroimy w prostokąty.

  16. 16. Z mięsa robimy kulkę rozpłaszczamy i na środku układamy ser, zawijamy.

  17. 17. Obtaczamy w mące.

  18. 18. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  19. 19. Kotlety przekładamy do sosu i chwilę prużymy.

  20. 20. Danie gotowe.
    21. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lutego Takie dania, to ja lubię, a jak jest trochę ostrości, to już superos :D
Świetne kotleciki w gęstym, smacznym sosie, pychotka :) Szósteczka + ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 11 lutego Ach te węgierskie przysmaki. To musi być naprawdę dobre. I ten ser w klopsikach...Mniam muszę spróbować:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń