Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki to chyba najprostsza i najtańsza przekąska, którą możesz przygotować samodzielnie lub zjeść na mieście. Istnieją jednak sposoby, aby z pozoru zwykłym, pieczonym ziemniakom podarować odrobinę luksusu, a to za sprawą chrupiącego boczku, szczypty mozzarelli i kremowego sosu. Frytki milionera będą idealne jako przekąska na imprezę lub przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 16
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2133
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 32
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 16
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2133
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 32
Składniki
Jeśli używasz surowych ziemniaków, obierz je i pokrój ostrym nożem w słupki. Następnie wlej do miski z zimną wodą, przepłucz i powtarzaj czynność, aż woda przestanie być mętna. Wysyp ziemniaki na bawełnianą ściereczką lub papierowy ręcznik i dobrze osusz. Przełóż ponownie do miski. Polej ok. 2 łyżkami oleju, posyp solą i dokładnie wymieszaj. Następnie rozsyp frytki w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej czarnej z piekarnika) tak, aby nie nachodziły na siebie. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 200-210°C i piecz ok. 40-50 minut, przewracając 1-2 razy w trakcie pieczenia. Jeśli używasz gotowych frytek, rozsyp je na całej powierzchni blachy i piecz ok. 25 minut w analogiczny sposób jak surowe ziemniaki (przewracając w trakcie pieczenia).
W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie spalić boczku. Po czym wyłącz palnik i odstaw.
Przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki cebuli, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Aby nadać dressingowi świeży akcent, wrzuć do niego posiekany świeży koperek, natkę pietruszki, miętę lub kolendrę.
Gdy frytki się upieką, wyjmij je z pieca, posyp startą mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut (aby ser się rozpuścił). Frytki milionera podawaj od razu po przygotowaniu, posypane podsmażonym boczkiem, polane sosem śmietanowym i posypane świeżą natką pietruszki.