Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak usmażyć frytki, aby były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku? Choć zdawać się może, że to danie banalnie proste w przygotowaniu, każdy element ma tutaj znaczenie – od wyboru odpowiedniego gatunku ziemniaków (niezbyt wilgotnych, a zarazem nie za bardzo mączystych), po jakość i temperaturę tłuszczu. Postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi, a twoje domowe frytki z posypką będą pyszniejsze niż w najlepszym lokalu!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1868
Polecam, pychota.
Odsłon: 616
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 510
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1868
Polecam, pychota.
Odsłon: 616
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 510
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki (o przekroju około 1x1 cm). Wypłucz je kilkakrotnie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie zalej wrzątkiem z dodatkiem cukru pozostaw w wodzie na kilka minut. Po tym czasie odcedź i dokładnie osusz (np. ręcznikiem papierowym).
Rozgrzej – w garnku, głębokiej patelni, frytkownicy – olej do temperatury 120-150°C. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, by ziemniaki zanurzyły się w nim w całości i aby jego temperatura nie odpadła gwałtownie po włożeniu frytek. Smaż przez około 5 minut – aż ziemniaki zarumienią się i staną się lekko szkliste.
Wyjmij frytki z tłuszczu i odsącz z jego nadmiaru. Zwiększ moc palnika pod patelnią – tak, by olej osiągnął temperaturę 180-190°C. Ponownie włóż frytki do tłuszczu i smaż przez około 5-10 minut (co pewien czas mieszając) – aż staną się rumiane i chrupiące.
Rozetrzyj w moździerzu zioła prowansalskie i ziarenka pieprzu. Po usmażeniu i odcedzeniu frytek od razu oprósz je przyprawami i wymieszaj. Przed podaniem posól do smaku. Podawaj z ulubionym dipem lub jako dodatek do dań.