Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 409
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 409
Składniki
Ciasto wymieszaj, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Łososia umyj i ściągnij skórę, posyp solą i pieprzem. Połóż na folii aluminiowej, dodaj plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawiń w paczuszkę i piecz około 30 min w 180;c. Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta. w czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy się nie przykleiło do papieru, w razie potrzeby posyp mąką. Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania, to wstaw je do lodówki lub zamrażalki. Na ciasto ułóż plastry cukinii, posyp pokruszonym łososiem, dodaj plastry cebuli. Zawiń brzegi, posmaruj olejem ryżowym, posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min Pod koniec pieczenia posyp tartą mozzarella.