Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia węgierska to nie tylko zupa gulaszowa, papryka i gulasz. Choć potrawą, którą chcemy Wam zaproponować, idealnie komponuje się właśnie z gulaszem. Galuszki, bo o nich mowa, wybornie smakują również z cebulką i podsmażonym boczkiem lub samym masłem. Można je dodawać do zup lub podawać z ulubionym sosem.
Składniki
Mąkę, jajka, olej mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę - trzeba to robić porcjami i nie przesadzić z ilością wody, by ciasto nie było zbyt lejące. Mieszamy ciasto aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza.
Do gotującej się i posolonej wody wlewamy olej, by galuszki nie posklejały się w trakcie gotowania. Ciasto ścieramy do gotującej się wody na specjalnej tarce do klusek, a jeśli nie mamy takiej, możemy je zrobić tradycyjnie - nakładać łyżeczką małymi porcjami, by powstawały małe kluski.
Galuszki gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy i nakładamy na gorące galuszki. Kluski węgierskie można też jeść z samym masłem, dodawać do zup lub z gulaszeb lub ulupionym sosem.