Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina na Świętego Marcina
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34854
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 14844
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34854
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 14844
Składniki
Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła.