Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina na Świętego Marcina
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 359
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 808
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 359
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 808
Składniki
Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła.