Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej pochodzącej z Galicji.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 142
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 156
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 235
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 142
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 156
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 235
Składniki
Gęsie żołądki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniesze kawałki. Do odpowiedniego wielkością garnka dodajemy 2 łyżki smalcu gęsiego, wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żołądki gęsie i obsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i paprykę słodką. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Po tym czasie zalewamy podduszony gulasz bulionem warzywnym aby przykryć zawartość garnka i dusimy do miękkości. Na koniec zaciągamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba i serwujemy. Uwagi: Podajemy z ziemniakami, ziemniakami puree, kaszą jęczmienną lub gryczaną, co komu smakuje i odpowiada jak również ulubioną surówką lub jarzyną.