Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej pochodzącej z Galicji.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 69
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31233
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 394
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 69
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31233
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 394
Składniki
Gęsie żołądki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniesze kawałki. Do odpowiedniego wielkością garnka dodajemy 2 łyżki smalcu gęsiego, wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żołądki gęsie i obsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i paprykę słodką. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Po tym czasie zalewamy podduszony gulasz bulionem warzywnym aby przykryć zawartość garnka i dusimy do miękkości. Na koniec zaciągamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba i serwujemy. Uwagi: Podajemy z ziemniakami, ziemniakami puree, kaszą jęczmienną lub gryczaną, co komu smakuje i odpowiada jak również ulubioną surówką lub jarzyną.