Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej pochodzącej z Galicji.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Gęsie żołądki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniesze kawałki. Do odpowiedniego wielkością garnka dodajemy 2 łyżki smalcu gęsiego, wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki żołądki gęsie i obsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i paprykę słodką. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Po tym czasie zalewamy podduszony gulasz bulionem warzywnym aby przykryć zawartość garnka i dusimy do miękkości. Na koniec zaciągamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy jeżeli jest taka potrzeba i serwujemy. Uwagi: Podajemy z ziemniakami, ziemniakami puree, kaszą jęczmienną lub gryczaną, co komu smakuje i odpowiada jak również ulubioną surówką lub jarzyną.