Do góry

Dania główne Przepis na:

Gniazdka makaronowe na bakłażanie

Gniazdka makaronowe na bakłażanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49503

Dodano:

Odsłon: 5102

Bardzo fajne, sezonowe danie pachnące czosnkiem. W roli głównej razowy makaron, cukinia i bakłażan.

Składniki

  • cukinia 1 sztuka
  • bakłażan 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • suszona bazylia, curyy
  • makaron spaghetti 200 g
  • sos: przecier pomidorowy 2 łyżeczki, śmietanka 30% 1 łyżka, woda 80 ml, czosnek 3 ząbki, sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gniazdka makaronowe na bakłażanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
    Do rondelka wlewamy 80 ml wody, przecier pomidorowy, dodajemy pokrojony czosnek, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos gotujemy do momentu,
    aż czosnek nieco zmięknie (powinien być al dente). Zestawiamy z palnika, dodajemy śmietankę, mieszamy. Sos gotowy.

  2. Cukinię i bakłażana myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki, solimy do smaku. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, na niej podsmażamy lekko posolone plasterki
    bakłażana. Następnie na tej samej patelni, wlewając pozostałą oliwę, podsmażamy plasterki cukinii, posypane czosnkiem granulowanym.

  3. W czasie smażenia cukinii, z makaronu formujemy gniazdka, posypujemy je curry i suszoną bazylią. Gotowe gniazdka zapiekamy w piekarniku (10 minut) lub w kuchence mikrofalowej (4 minuty).

  4. Na talerzach układamy plasterki bakłażana i cukinii, na nie nakładamy gniazdka makaronowe, do których wlewamy porcję sosu pomidorowego z czosnkiem.

    Uwaga 1: Składniki podaje na dwie porcje.

    Uwaga 2: Jeżeli macie jakieś małe i okrągłe naczyńko żaroodporne, to łatwiej będzie Wam uformować gniazdka. Ja mam akurat takie...

    sprawdziło się doskonale.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń