Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. U mnie zamiast parmezanu są płatki drożdżowe nieaktywne i mój ogródkowy szpinak. Ja dodaję też trochę mniej mąki bo lubimy bardzo mięciutkie.
Umyty, osuszony szpinak miksujemy z obranym czosnkiem w malakserze.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i gorące posypujemy czosnkiem staropolskim.
Studzimy.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, płatki, gałkę, mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników.
Masą jest dość luźna, warto zrobić gotowanie próbne jednej kluski.
Masę nabieramy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki.
Każdą kluskę przekładamy na deskę posypaną mąką.
Od góry robimy delikatne wgniecenie.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy z masłem szałwiowym z plasterkami czosnku.
Gulasz z jagnięciny z warzywami - III etap podróży kulinarnej z makaronem. Nj...
Odsłon: 2541
Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką i maniokiem.
Odsłon: 52
Pyszne i szybkie danie rodem z włoskiej restauracji. :) Smakuje genialnie i...
Odsłon: 15783
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 21
Sałatka z dodatkiem serka wiejskiego. Idealna np. do grilla
Odsłon: 42
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 21
Sałatka z dodatkiem serka wiejskiego. Idealna np. do grilla
Odsłon: 42
Składniki
Umyty, osuszony szpinak miksujemy z obranym czosnkiem w malakserze. Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i gorące posypujemy czosnkiem staropolskim. Studzimy. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, płatki, gałkę, mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Masą jest dość luźna, warto zrobić gotowanie próbne jednej kluski.
Masę nabieramy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki. Każdą kluskę przekładamy na deskę posypaną mąką. Od góry robimy delikatne wgniecenie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z masłem szałwiowym z plasterkami czosnku.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Dania główne
Młoda kapusta z mięsem
Dania główne
Ziemniaki zapiekane z młodą kapusta i mini kotleciki mielone w sosie pomidorowym
Klopsiki z piekarnika
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 21
Rolady z jajecznicą
Polecam smaczne rolady z piersi kurczaka, rolady trochę w innym wydaniu bo z...
Odsłon: 141