Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. U mnie zamiast parmezanu są płatki drożdżowe nieaktywne i mój ogródkowy szpinak. Ja dodaję też trochę mniej mąki bo lubimy bardzo mięciutkie.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Umyty, osuszony szpinak miksujemy z obranym czosnkiem w malakserze. Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i gorące posypujemy czosnkiem staropolskim. Studzimy. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, płatki, gałkę, mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Masą jest dość luźna, warto zrobić gotowanie próbne jednej kluski.
Masę nabieramy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki. Każdą kluskę przekładamy na deskę posypaną mąką. Od góry robimy delikatne wgniecenie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z masłem szałwiowym z plasterkami czosnku.