Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. U mnie zamiast parmezanu są płatki drożdżowe nieaktywne i mój ogródkowy szpinak. Ja dodaję też trochę mniej mąki bo lubimy bardzo mięciutkie.
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 54
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 80
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2682
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 54
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 80
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2682
Składniki
Umyty, osuszony szpinak miksujemy z obranym czosnkiem w malakserze. Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i gorące posypujemy czosnkiem staropolskim. Studzimy. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, płatki, gałkę, mąkę, sól i roztrzepane jajko. Szybko zagniatamy aż do połączenia składników. Masą jest dość luźna, warto zrobić gotowanie próbne jednej kluski.
Masę nabieramy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki. Każdą kluskę przekładamy na deskę posypaną mąką. Od góry robimy delikatne wgniecenie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gnocchi wrzucamy małymi partiami i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z masłem szałwiowym z plasterkami czosnku.