Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka i cynamon to połączenie idealne. W końcu wszyscy uwielbiają szarlotki! A gdyby tak można było ten sam smak zawrzeć w innych wypiekach? Te gofry jabłkowe takie właśnie są – idealnie słodkie, lekko kwaskowate, z wyczuwalną nutą cynamonu. Chrupkość gofra jest idealnym zamiennikiem dla kruszonki. Cała rodzina będzie się nimi zajadać i prosić o dokładkę! Jeśli chcesz możesz dodać kroplę ekstraktu waniliowego dla bardziej wyrazistego smaku. Z powodzeniem przetestuj ten przepis także dla innych owoców – gruszek czy bananów.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 243
Składniki
Masło roztop w garnuszku i ostudź. Do dużej miski wsyp: mąkę, sól, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Krótko przemieszaj do połączenia składników. W mniejszej misce rozbełtaj jajka z mlekiem i ostudzonym już masłem.
W suchych składnikach zrób wgłębienie i dodaj mieszaninę mokrych składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach i odciśnij wiórki z nadmiaru soku. Dodaj owoce do ciasta i ponownie wymieszaj.
Gofrownicę posmaruj cienką warstwą oleju i rozgrzej do maksymalnej temperatury. Nanoś po 1-2 chochelki ciasta na każdego gofra. Smaż zgodnie z instrukcją producenta urządzenia. Gotowe gofry jabłkowe odkładaj na kratkę do lekkiego przestudzenia. Podawaj najlepiej na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany czy owoców.