Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry z cukinii wyglądają niemal tak samo, jak te klasyczne, w słodkiej wersji. Nawet najwięksi wrogowie tego warzywa nie zauważą różnicy. Dopiero w ustach nastąpi eksplozja smaku! Delikatna cukinia w połączeniu z wyrazistym i ostrym serem to przepis na udany obiad, przekąskę czy nawet śniadanie. Te gofry sprawdzą się zawsze i wszędzie, a przecież nie musisz nikomu mówić, z czego zostały zrobione.
Polecam.
Odsłon: 1152
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1638
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1107
Polecam.
Odsłon: 1152
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1638
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1107
Składniki
Cukinię umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Zetrzyj ją na tarce o dużych lub średnich oczkach. Posyp ją solą i umieść na sitku. Odstaw na ok. 15 minut, a następnie mocno odciśnij i przełóż na talerz wyłożony kilkoma warstwami ręczników papierowych. Zostaw na kolejne 15 minut, w razie potrzeby wymieniając ręczniki papierowe przy zbyt dużym zawilgoceniu. Cukinię przenieś do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Rozgrzej gofrownicę. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj blaszki urządzenia za pomocą oleju. Nakładaj po 2 łyżki masy cukiniowej na każdą blaszkę i rozprowadź równo, w razie potrzeby dodając więcej. Ciasto powinno sięgać brzegów.
Zamknij gofrownicę i smaż gofry przez kilka minut, do uzyskania ładnego zrumienienia ze wszystkich stron. Gotowe gofry z cukinii odkładaj na kratkę. Podawaj je na ciepło, posypane siekanym szczypiorkiem.