Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w pomidorowym sosie. Pyszne i proste danie które pamiętamy z dzieciństwa.
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13013
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13013
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem oleju. Do większej miski przekładamy mięso, wcześniej ugotowany ryż i podsmażoną cebulę. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz. Całość mieszamy.
Do dużego garnka wlewamy wodę do 1/3 jego wysokości i doprowadzamy do wrzenia. Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy wyciętym otworem na gotującą się wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut i przewracamy kapustę na drugą stronę gotując jeszcze 5 minut. Liście powinny delikatnie odchodzić od kapusty.
Z każdego liścia odcinamy zgrubienie ok 2cm z dołu. W dłoni formujemy kulkę z mięsa i lekko spłaszczamy. Układamy na dolnej części liścia i zawijamy. Składamy boki liścia do środka i zwijamy w rulon do góry. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy gołąbki jeden obok drugiego.
Zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie odlewamy sos do drugiego garnka i zagęszczamy skrobią wymieszaną z łyżką zimnej wody. Dodajemy posiekany koperek a zagęszczony sos przelewamy ponownie do garnka z gołąbkami. Gotowe… Smacznego