Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Składniki
Z kapusty wyciąc głąb i odparzyc ją w gorącej wodzie z domieszką soli i łyżeczką cukru. Odcedzic.
Mięso połączy z ryżem, bułką, jajami, solą, pieprzem, wyrobic na jednolitą masę.
Na pojedyncze liście kapusty nakładac porcję mięsa (wielkości kotleta), zawinąc tak, by zakryc mięso. Układac w szerokim garnku. Podlac wodą, dodac kostki bulionowe, listek laurowy ziarna ziela i pieprzu. (By gołąbki się nie przypaliły, dno garnka wyłożyc kromkami czerstwego chleba. Spowoduje to również zagęszczenie sosu.) Dusic na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Marchew i seler zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroic w półplastry. Przełożyc do rondla, podlac niewielką ilością wody, delikatnie posolic, dodac pół łyżeczki cukru i łyżeczkę masła. Poddusic. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy. Zgotowac. Sos warzywny wylac na gołąbki i poddusic do miękkości.
Podawac z ziemniaczkami (młodymi). Smacznego.