Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna potrwa ze śledziem (inaczej nazywana Szuba), zazwyczaj serwowana na...
Odsłon: 70
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 171
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15884
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 1038
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 4453
Klasyczna potrwa ze śledziem (inaczej nazywana Szuba), zazwyczaj serwowana na...
Odsłon: 70
Bardzo smaczny łosoś w przyprawach, nie mdły, a bardzo aromatyczny.
Odsłon: 171
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15884
Smaczna surówka z ogórków kiszonych, marchewki i kukurydzy. Miałam okazję jeś...
Odsłon: 1038
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 4453
Składniki
Z kapusty wyciąc głąb i odparzyc ją w gorącej wodzie z domieszką soli i łyżeczką cukru. Odcedzic.
Mięso połączy z ryżem, bułką, jajami, solą, pieprzem, wyrobic na jednolitą masę.
Na pojedyncze liście kapusty nakładac porcję mięsa (wielkości kotleta), zawinąc tak, by zakryc mięso. Układac w szerokim garnku. Podlac wodą, dodac kostki bulionowe, listek laurowy ziarna ziela i pieprzu. (By gołąbki się nie przypaliły, dno garnka wyłożyc kromkami czerstwego chleba. Spowoduje to również zagęszczenie sosu.) Dusic na wolnym ogniu ok. 40 minut.
Marchew i seler zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroic w półplastry. Przełożyc do rondla, podlac niewielką ilością wody, delikatnie posolic, dodac pół łyżeczki cukru i łyżeczkę masła. Poddusic. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy. Zgotowac. Sos warzywny wylac na gołąbki i poddusic do miękkości.
Podawac z ziemniaczkami (młodymi). Smacznego.