Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Obrane liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzątku.Ryż gotuję wcześniej,ale zawsze krócej...żeby lepiej połączył się farsz. Mięso,ryż,jajka,2 pokrojone drobno cebule,sól i pieprz wymieszać ze sobą.Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaję łyżkę(2) bułki tartej. Następnie formuję gołąbki i wkładam do garnka,w którym na dnie układam małe liście kapusty nie wykorzystanej na gołąbki.Zalewam gołąbki wodą,dodaję pokrojoną cebulę,margarynę,liść laurowy,sól,pieprz do smaku.Gotuję wszystko pod przykryciem ok 40 min.Na koniec dodaję przecier pomidorowy własnej roboty lub zmiksowane pomidory z puszki.Zagęszczam sos zaprawką(1 szkl wody+1-1,5 łyżki mąki) Czasami dodaję do sosu i mięsa czosnek ;-)
Czasami również dzielę farsz na dwie części.Jedną robię tradycyjnie,a do drugiej dodaję: kaszę gryczaną,pieczarki i namoczone wcześniej suszone grzyby.Obowiązkowy jest wtedy sos grzybowy...
Obie wersje uwielbiam...