Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisie ryż zastąpiono startą marchewką, co nadaje gołąbkom unikalnego, słodkawego smaku i soczystości. Danie to charakteryzuje się bardziej mięsnym, zbitym farszem, który doskonale komponuje się z bogatym sosem pomidorowym. Jest to świetna propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, a także dla diabetyków. Pominięcie ryżu w farszu sprawia, że smak mięsa i warzyw jest bardziej intensywny. Takie gołąbki bez ryżu i kaszy są nie tylko sycące, ale też lżejsze w trawieniu. To idealny wybór na rodzinny obiad, który zaskoczy wszystkich nowym smakiem o tradycyjnym wyglądzie.
Marchewka w tym przepisie pełni rolę dodatku nadającego słodyczy i soczystości. Jeśli jednak za nią nie przepadasz, możesz ją zastąpić na przykład tartą cukinią, dynią lub selerem. Każde z tych warzyw nada gołąbkom nieco innego charakteru. Pamiętaj tylko, by przed dodaniem ich do mięsa, dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Cukinię warto zaraz po starciu oprószyć solą, która wyciągnie nadmiar wilgoci, dzięki czemu farsz pozostanie bardziej zwarty i nie będzie się rozpadał.
Najpopularniejszą metodą jest gotowanie całej główki kapusty, po pozbawieniu jej rdzenia, w dużym garnku z wodą. Taką namoczoną kapustę należy potem wyjąć i ostudzić, a liście powinny same odchodzić po delikatnym podważeniu. Nie każdy jednak dysponuje w kuchni tak dużym garnkiem! Alternatywnie możesz główkę zamrozić na kilka godzin, by po jej rozmrożeniu łatwo obrać liście. Inną metodą jest podgrzewanie jej, po zmoczeniu, w kuchence mikrofalowej, najlepiej pod przykryciem, przez ok. 20 minut. W przypadku młodej kapusty czas ten będzie znacząco krótszy, dlatego zawsze kontroluj proces podgrzewania główki.
Przepis zaleca łopatkę wieprzową, która ma odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu potem gołąbki z sosem pomidorowym są soczyste wewnątrz. Można użyć z powodzeniem także mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, ale unikaj zbyt chudego mięsa, takiego jak pierś z kurczaka, ponieważ danie może wyjść za suche. Jeśli jesteś fanem drobiu, spróbuj użyć mięsa z uda kurczaka, które charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu oraz smaku. Całość możesz wzbogacić też łyżeczką oliwy z oliwek.
Zbyt luźny farsz jest najczęściej oznaką niewystarczającego odparowania wody z warzyw podczas smażenia. Najlepiej zwróć uwagę na ich wilgotność, zanim dodasz je do mięsa. Jeśli jednak mimo wszystko z konsystencją nadzienia coś jest nie tak, możesz dodać łyżeczkę bułki tartej - niestety zwiększy ona zawartość węglowodanów w potrawie, ale pomoże ci je uratować. Samo podsmażenie warzyw jest bardzo ważne w przygotowaniu tych gołąbków mięsnych - nie tylko zmiękcza składniki, ale także wzbogaca smak farszu o głęboki aromat karmelizacji.
Dodaj dokładnie te same przyprawy, które dodajesz w przypadku tradycyjnych gołąbków wegetariańskich lub mięsno-ryżowych! Zazwyczaj wystarczy doprawić farsz do smaku solą i czarnym pieprzem; niektórzy też dokładają majeranek lub czosnek granulowany. Pamiętaj tylko, że brak ryżu sprawia, że po upieczeniu te gołąbki będą bardziej wyraziste niż klasyczne odpowiedniki, dlatego na początku zmniejsz ilość przypraw.
Gołąbki bez ryżu są świetną alternatywą dla klasycznego dania, szczególnie jeśli wraz z rodziną jesteście miłośnikami mięsnych obiadów. Świetnie pasują do sosu pomidorowego, grzybowego czy też polane sosem własnym. Możesz również je przyrządzić na dwa lub trzy dni i podawać po podgrzaniu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19232
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1666
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232100
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19232
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1666
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232100
Składniki
Wytnij głąb z kapusty. Do dużego garnka, do połowy wysokości wlej wodę. Ustaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Sparz kapustę. Przy użyciu dwóch widelców zdejmuj kolejno liście kapusty i odkładaj je na durszlak, żeby ostygły i obciekły z wody. Ze sparzonych liści kapusty odetnij twarde żyłki.
Cebulę pokrój w kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej klarowane masło. Cebulę zeszklij na złoty kolor. Dodaj startą marchewkę. Warzywa duś do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia.
Mięso mielone do gołąbków przełóż do miski. Dodaj duszone warzywa. Wbij dwa jajka. Farsz do gołąbków dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Nakładaj po dwie łyżki farszu na liście kapusty. Zwijaj gołąbki i przekładaj je do brytfanki.
Przygotuj sos do gołąbków. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki zalej passatą pomidorową. Dodaj 250 ml wody. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Składniki wymieszaj.
Gołąbki bez ryżu zalej sosem pomidorowym. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60-70 minut.