Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez ryżu z mięsem mielonym i marchewką. W tej wersji są zdecydowanie bardziej sycące. Już po jednym będziecie najedzeni. Skąpane w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie. Obiad palce lizać!
Składniki
Wytnij głąb z kapusty. Do dużego garnka, do połowy wysokości wlej wodę. Ustaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Sparz kapustę. Przy użyciu dwóch widelców zdejmuj kolejno liście kapusty i odkładaj je na durszlak, żeby ostygły i obciekły z wody. Ze sparzonych liści kapusty odetnij twarde żyłki.
Cebulę pokrój w kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej klarowane masło. Cebulę zeszklij na złoty kolor. Dodaj startą marchewkę. Warzywa duś do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia.
Mięso mielone do gołąbków przełóż do miski. Dodaj duszone warzywa. Wbij dwa jajka. Farsz do gołąbków dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Nakładaj po dwie łyżki farszu na liście kapusty. Zwijaj gołąbki i przekładaj je do brytfanki.
Przygotuj sos do gołąbków. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki zalej passatą pomidorową. Dodaj 250 ml wody. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Składniki wymieszaj.
Gołąbki bez ryżu zalej sosem pomidorowym. Brytfankę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60-70 minut.