Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 99266

Bez owijania w bawełnę - takie gołąbki są pyszne ;)

Składniki

  • kapusta biała - pół główki
  • ryż biały - 20 dag
  • mięso mielone (łopatka wieprzowa) - 0,5 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • kasza manna - 2 łyżi
  • olej roślinny
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy w piórka. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Ugotowany ryż łączymy z cebulką, mięsem mielonym i posiekaną kapustą.

  2. Dodajemy do masy dwa jajka i kaszę manną. Mieszamy całość dokładnie doprawiając solidnie pieprzem i sporą szczyptą soli.

  3. Smażymy kotlety na oleju z obu stron aż się pięknie ozłocą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i podlewamy porządnie sosem pomidorowym. Gołąbki muszą się poddusić około 30 minut a po tym czasie trochę odpocząć przed podaniem.

  4. Odgrzane na drugi dzień są zdecydowanie lepsze niż dnia pierwszego. Przepis na sos pomidorowy znajdziecie w przepisie na tradycyjne gołąbki dostępnym w linku pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goga3108 25 czerwca 2014 Pyszne... z dużą ilością sosiku są najlepsze!!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 12 sierpnia 2013 mam pytanie ,ta manna to w jakim celu?odpisz bo właśnie robie i myśle raczej o bułce tartej. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 07 lipca 2013 Jako dziecko rozwalałem swoje gołąbki na części pierwsze przed zjedzeniem - dlatego ten sposób mi tak podpasował.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 05 lipca 2013 Robię bardzo podobne. Twoje też na pewno są pyszne. Daję kciuka i już wiem co będzie na jutrzejszy obiadek :)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 05 lipca 2013 Bardzo smakowicie wygląda, więc daję kciuka :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń