Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 2121 Ocena: 47373

Dodano:

Odsłon: 81518

Przepyszne gołąbki robi się w oka mgnieniu. Z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Zamiast ryżu użyłem kaszy pszennej. Można użyć kaszę bulgur.

Składniki

  • 500 g kapusty białej
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 200 g kaszy pszennej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 80 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz ,cukier
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.
    Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę i natkę ,mięso ,jajka ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,kaszę i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formujemy gołąbki ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju ,na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Przygotowujemy sos.
    W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.

  2. Gołąbki zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 55-60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 września 2017 Spróbuję Twojego przepisu - ja robię z kaszą jaglaną lub dzikim ryżem.No i sos grzybowy. Lubię Twoją kuchnię i już kilka dań są jak moje własne. Dzięki za pomysł na niedzielny obiadek. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 stycznia 2015 Robie takie od wielu lat, choc tylko z kasza manna i sos robie na bazie warzyw, bez zasmazki. Smakuja wysmienicie.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etiudka74 09 stycznia 2015 Robiłam kiedyś z kaszą manną, ale ten przepis jest godny polecenia :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 09 stycznia 2015 Tak jeszcze nie robiłam, dobry pomysł. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 stycznia 2015 Przymierzam się od dawna dozrobienia takich gołabków. Zmotywowałeś mnie :)Wyglądają wybornie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 08 stycznia 2015 Fajny przepis, tylko mam kłopot z jednym składnikiem -kaszka pszenna??? Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń