Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 361

Gołąbki to popularne danie lubiane przez dużo osób ,lecz często przy gotowaniu kłopot sprawiają liście kapusty , które się niszczą.Przy sporządzaniu w ten sposób ten problem odpada.Smakują wyśmienicie.

Składniki

  • Kapusta biała na gołąbki 1 szt
  • Mięso wieprzowe mielone 50 dag
  • Ryż na gołąbki 3 woreczki
  • Cebula biała 1 szt
  • Pieczarki 20 dag
  • Przecier pomidorowy w kartoniku 500g 1 1/2 szt
  • Czerwone wytrawne wino 1/4 szklanki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło 2 łyżki
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Przyprawa do gołąbków
  • Oregano ,sól ,pieprz czarny mielony,cynamon
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyć we wrzątku ,zdjąć pojedyncze liście.Mięso przyprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.Ryż ugotować zgodnie z zaleceniem na pudełeczku.Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić.Podsmażyć cebulę dodać pieczarki posolić smażyć 5 min.

  2. Farsz:Do salaterki włożyć ugotowany ryż ,mięso,pieczarki doprawić solą ,pieprzem ,przyprawą do gołąbków i bardzo dokładnie wymieszać.

  3. Sos pomidorowy:Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobniutką kostkę.Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić czosnek smażyć chwilę , wlać przecier pomidorowy ,doprawić solą ,pieprzem i na małym ogniu wolno gotować podlać winem i gotować 4 min ,doprawić oregano ,szczyptą cynamonu dodać masło ,chwilę smażyć uzyska sos szklisty połysk.

  4. Dno naczynia żaroodpornego wypełnić sosem , na nim ułożyć liście kapusty.

  5. Na liściach ułożyć warstwę farszu.

  6. Farsz przykryć liśćmi kapusty.

  7. Nałożyć kolejną warstwę farszu i liście kapusty., do wyczerpania składników.Całość zalać resztą sosu pomidorowego.

  8. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , piec 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń