Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
składniki na około 10 gołąbków
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34866
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15247
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34866
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15247
Składniki
Poszatkowaną kapustę, solimy i odstawiamy na ok. 30 minut.
Odsączamy z wody kapustę, mieszamy z surowym grysikiem, ryżem, kaszą, jajkami, podsmażonymi pieczarkami i przyprawiamy do smaku.
Po uformowaniu niedużych gołąbków, podsmażamy je na patelni.
Następnie układamy pionowo w rondlu, zalewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 ½ godziny. Ważne by gołąbki ułożyć luźno, aby miały miejsce na zwiększenie swojej objętości.
Przygotowujemy dowolny sos. Np. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, aż uzyska złocisty kolor. Dodajemy obrane ze skórki i przetarte pomidory i chwilkę smażymy. Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy. Sos zagęszczamy mąką (3 łyżeczki na ½ szklanki wody). Przyprawiamy majerankiem, bazylią, wegetą, pieprzem i solą czosnkową.