Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione wyrazistym farszem z dodatkiem ostrej papryczki chilli i aromatycznej bazylii. Danie idealne dla osób lubiących pikantne i wyraziste potrawy :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13804
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43285
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 458
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13804
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43285
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 458
Składniki
Kaszę pęczak oraz ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oba garnki dokładnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby ryż oraz kasza "same doszły", a na koniec miały sypką postać. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek - chwilę razem przesmażamy. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.
Pierś z kurczaka i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę pęczak, ryż, bazylię, słodką paprykę mieloną oraz podsmażoną z czosnkiem i chili cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, słodkim sosem sojowym, pieprzem czarnym oraz cayenne. Powstały farsz nakładamy porcjami na liście kapusty i zawijamy.
Uformowane gołąbki układamy na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut. Gołąbki na ostro podajemy z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym). Życzę smacznego! :)