Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki na ostro

Gołąbki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 973 Ocena: 26463

Dodano:

Odsłon: 33466

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione wyrazistym farszem z dodatkiem ostrej papryczki chilli i aromatycznej bazylii. Danie idealne dla osób lubiących pikantne i wyraziste potrawy :)

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • FARSZ:
  • 100 g kaszy pęczak
  • 150 g ryżu
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 300 g łopatki
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • bazylia
  • słodka papryka mielona
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy słodki
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • bulion
  • przecier pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki na ostro

Przygotowanie

  1. Kaszę pęczak oraz ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oba garnki dokładnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby ryż oraz kasza "same doszły", a na koniec miały sypką postać.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

    Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek - chwilę razem przesmażamy.

    Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.

  2. Pierś z kurczaka i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa.

    Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę pęczak, ryż, bazylię, słodką paprykę mieloną oraz podsmażoną z czosnkiem i chili cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, słodkim sosem sojowym, pieprzem czarnym oraz cayenne.

    Powstały farsz nakładamy porcjami na liście kapusty i zawijamy.

  3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

    Gołąbki na ostro podajemy z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 września 2015 Przepiękna kompozycja zdjęcia i nie wątpię, że pyszne gołąbki :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń