Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na pyszne gołąbki, takie jak robiły nasze babcie. Delikatne mięso wołowe połączone z ryżem i duszoną kapustą tworzy wyjątkowe danie o domowym smaku. Konieczne jest dobrej jakości mięso oraz ryż, który nie tylko sprawia, że potrawa jest bardziej ekonomiczna, ale także nadaje jej wyjątkowej tekstury. Całość podawana jest z łagodnym sosem pomidorowym, który doskonale dopełnia smak gołąbków.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Obierz kapustę z liści zewnętrznych i usuń głąb (wycinając twardy środek kapusty). Przygotuj wodę w dużym garnku do wysokości 1/2. Sparz kapustę dziurką do dołu przez kilka minut. Gotuj przez kilka minut, stopniowo oddzielając liście.
Gdy liście już będą odchodzić, przełóż je do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu: Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Ważne, aby ryż ugotowany był do miękkości.
Cebulę posiekaj na drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej smalec na patelni i podsmaż cebulę, aż do zeszklenia. Gdy cebula jest już zeszklona, dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, ryż, jajko, podsmażoną cebulę oraz czosnek. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Aby sprawdzić, czy są odpowiednio przyprawione, można uformować małą kulkę i podsmażyć na smalcu. W razie potrzeby dodaj przypraw.
Gdy liście ostygną, odkrój z nich grubą, zewnętrzną część. Formuj gołąbki. Do środka liści nałóż farszu i zawijaj je w rulon, zaginając boki kapusty (tak jak krokiety).
Do naczynia żaroodpornego wlej passatę pomidorową oraz kilka plasterków pomidorów, dodaj również pozbawione części twardej liście kapusty. Dopraw solą i pieprzem, majerankiem oraz szczyptę cukru.
Układaj gołąbki równolegle obok siebie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 100 minut.
Udekoruj gołąbki siekaną natką pietruszki.