Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki siekane bez zawijania. Świetny sposób na zaoszczędzenie czasu w kuchni. Przygotowanie tych gołąbków nie wymaga parzenia liści. Zamiast tego należy posiekać kapustę, podgotować i dodać ją do farszu. Uformowane gołąbki należy zalać pomidorowym sosem. Można je upiec w piekarniku lub ugotować w garnku, czy na patelni.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 17
Składniki
Kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem. Do garnka wlej wodę do połowy wysokości. Dodaj pół łyżeczki soli. Kapustę gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do wystudzenia.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
Do miski przełóż mięso mielone, wystudzoną kapustę, startą marchewkę, pokrojoną cebulę, surowy ryż. Wbij jedno całe jajko. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi uformuj równej wielkości gołąbki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Gołąbki podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony (dzięki temu siekane gołąbki się nie rozpadną podczas pieczenia).
Przygotuj sos pomidorowy. Do rondelka wlej passatę i bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką śmietankę, zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Podsmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni. Zalej je sosem pomidorowym. Gołąbki siekane piecz w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180 stopni lub duś na patelni pod przykryciem. Smacznego!