Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki siekane bez zawijania. Świetny sposób na zaoszczędzenie czasu w kuchni. Przygotowanie tych gołąbków nie wymaga parzenia liści. Zamiast tego należy posiekać kapustę, podgotować i dodać ją do farszu. Uformowane gołąbki należy zalać pomidorowym sosem. Można je upiec w piekarniku lub ugotować w garnku, czy na patelni.
Składniki
Kapustę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem. Do garnka wlej wodę do połowy wysokości. Dodaj pół łyżeczki soli. Kapustę gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedź i odstaw do wystudzenia.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
Do miski przełóż mięso mielone, wystudzoną kapustę, startą marchewkę, pokrojoną cebulę, surowy ryż. Wbij jedno całe jajko. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi uformuj równej wielkości gołąbki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Gołąbki podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony (dzięki temu siekane gołąbki się nie rozpadną podczas pieczenia).
Przygotuj sos pomidorowy. Do rondelka wlej passatę i bulion. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką śmietankę, zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Podsmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni. Zalej je sosem pomidorowym. Gołąbki siekane piecz w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 180 stopni lub duś na patelni pod przykryciem. Smacznego!