Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2539

Dodano:

Odsłon: 4377

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.

Składniki

  • 1 główka średniej kapusty
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • sól , pieprz , przyprawy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany pasta pomidorowa do sosu
  • kostka rosołowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę.

    Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .

  2. Przygotowujemy sos pomidorowy.

    W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy razem z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń