Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w liściach czerwonej kapusty

Gołąbki w liściach czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48679

Dodano:

Odsłon: 1166

Inne niż zazwyczaj...

Składniki

  • 8 dużych liści czerwonej kapusty
  • zielone pesto 3 łyżki
  • papryczka chili 1/2 szt
  • kasza gryczana 1 woreczek
  • smalec 1 łyżka
  • sól
  • parmezan
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki w liściach czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucić liście czerwonej kapusty, gotować około 10 minut, aby nieco zmiękły. Następnie wyjąć z wody, wystudzić.
    Farsz: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyjąć z wody, wystudzić, wysypać z woreczka. Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę. Wystudzoną kaszę wymieszać z pesto i papryczką chili.

    Na każdy liść kapusty nakładać po łyżce przygotowanego nadzienia, zakładać z obu stron brzegi listka i całość zwijać w wałek. W rondlu rozgrzać smalec, po czym wkładać gotowe gołąbki zwiniętą stroną w dół. Gołąbki zalać niewielką ilością przegotowanej wody, dusić pod przykryciem przez pół godziny. W razie potrzeby podlewać jeszcze gotowaną wodą.

    Gołąbki przed podaniem posypać tartym parmezanem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń