Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w liściach winogron to ciekawy pomysł na pyszny obiad. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż przygotowanie tradycyjnych gołąbków z kapusty, ryż nie wymaga wcześniejszego gotowania a cebula podsmażania. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Z liści winogron odcinamy ogonki a następnie każdy liść parzymy po kilka sekund w gorącej wodzie, po czym odsączamy. Obraną cebulę oraz natkę pietruszki dość drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy suchy ryż, posiakaną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Małe porcje farszu nakładamy na liście winogron i formujemy gołąbki. Duży garnek wykładamy pozostałymi liściami winogron i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut.