Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w liściach winogron

Gołąbki w liściach winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2368

Dodano:

Odsłon: 2798

Gołąbki w liściach winogron to ciekawy pomysł na pyszny obiad. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż przygotowanie tradycyjnych gołąbków z kapusty, ryż nie wymaga wcześniejszego gotowania a cebula podsmażania. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.

Składniki

  • 25-30 świeżych liści winogron
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki w liściach winogron

Przygotowanie

  1. Z liści winogron odcinamy ogonki a następnie każdy liść parzymy po kilka sekund w gorącej wodzie, po czym odsączamy.
    Obraną cebulę oraz natkę pietruszki dość drobno siekamy.
    Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy suchy ryż, posiakaną cebulę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Małe porcje farszu nakładamy na liście winogron i formujemy gołąbki.
    Duży garnek wykładamy pozostałymi liściami winogron i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń