Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 4308

Klasyczne danie, które zna chyba każdy, ale na jego wykonanie jest dużo sposobów i przepisów. Potrawa się nadaje zarówno na obiad niedzielny, uroczysty jak i na co dzień, a najważniejsze jest to że zawsze smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 g białego ryżu
  • 1 l przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej (ja użyłam przecieru pomidorowego dlatego sos jest dużo bledszy, passata poz
  • 2 l bulionu lub rosołu
  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, do smaku
  • papryka słodka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobniutką kostkę i przesmażyłam na maśle. Następnie ugotowałam ryż al dente, czyli jakieś 3-4 minuty krócej niż na opakowaniu i wystudziłam.
    W dużej misce wymieszałam mięso, cebulę, i ryż wraz z przyprawami sól, pieprz i papryka czerwona (zawsze można to trochę zmodyfikować i dodać własne ulubione przyprawy).

  2. Kapustę oczyściłam i podzieliłam na liście, zostawiłam tylko te ładne i duże, a małym ostrym nożykiem skroiłam zgrubienia z liści. Reszty kapusty nie wyrzucamy, może się przydać przy gotowaniu gołąbków.
    Zagotowałam wodę i wrzuciłam liście kapusty, wystarczy że będą się gotować jakieś 5 minut, chodzi o to żeby je sparzyć, bo wtedy łatwiej się zawijają.

  3. Na środku każdego liścia ułożyłam farsz formując go na kształt prostokąta i zawinęłam (najpierw krótsze boki do środka, a dłuższe na zewnątrz).
    Dno garnka wyłożyłam właśnie pozostałą kapustą, a niej poukładałam bardzo ciasno gołąbki (jak będą ciasno koło siebie, to się na pewno nie rozwalą podczas gotowania).
    Całość zalałam swoim bulionem (ja użyłam, rosołu który mi został z wcześniejszego dnia).
    Gołąbki gotuje przeważnie przez godzinę, ale lepiej wydłużyć czas.

  4. Po ugotowaniu odlałam część rosołu i gotowałam go znowu, żeby odparował nadmiar płynu, dodałam przecier pomidorowy, śmietanę, i doprawiłam do smaku solą, pieprzem, troszkę bazylii.
    Myślę teraz, że warto go pewnie też zmiksować na koniec, wydaje mi się, że będzie wtedy bardziej gładki.

  5. Gołąbki podajemy oczywiście na gorąco, polane sosem.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń