Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego i ziemniaków.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Składniki
Mięso przełożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić, przełożyć do miski z mięsem. Cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Mięsną masę wyrobić, doprawiając do smaku – solą, pieprzem, suszonym majerankiem, przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa (wcześniej formując z niej podłużne kotlety). Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Układać gołąbki łączeniem do dołu. Gołąbki zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryć garnek i gotować na małej mocy przez około 45-60minut (młoda kapusta będzie szybciej miękka, niż stara), aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gołąbki podawać od razu po ugotowaniu. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Można polać je delikatnym, rzadkim lekko pomidorowym rosołem i posypać dodatkowo świeżo siekanym koperkiem lub też natką pietruszki.