Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki najlepiej smakują w towarzystwie sosu pomidorowego i ziemniaków.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 37
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 44
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 89
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 275
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 524
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 37
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 44
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 89
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 275
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 524
Składniki
Mięso przełożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić, przełożyć do miski z mięsem. Cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Mięsną masę wyrobić, doprawiając do smaku – solą, pieprzem, suszonym majerankiem, przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa (wcześniej formując z niej podłużne kotlety). Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Układać gołąbki łączeniem do dołu. Gołąbki zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryć garnek i gotować na małej mocy przez około 45-60minut (młoda kapusta będzie szybciej miękka, niż stara), aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gołąbki podawać od razu po ugotowaniu. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Można polać je delikatnym, rzadkim lekko pomidorowym rosołem i posypać dodatkowo świeżo siekanym koperkiem lub też natką pietruszki.